Nemci nude obveznice, a kamata nula

Nemačka namerava da dvogodišnje obveznice prvi put ponudi uz kamatnu stopu od nula posto jer ulagači utočište traže u sigurnijoj imovini.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 23.05.2012.

19:08

Default images

Ulagače brine mogućnost potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone

Berlin nudi na prodaju državne obveznice u iznosu do pet milijardi evra, uz nezapamćeno nisku kamatu od nula posto, prema podacima nemačke Bundesbanke.

Poređenja radi, na prethodnoj aukciji dvogodišnjih obveznica, kamatna stopa iznosila je 0,25 posto.

Bojazni u vezi budućnosti Grčke u zoni primene jedinstvene evropske valute, koja se našla pod znakom pitanja nakon što su izbori početkom maja rezultirali snažnom podrškom strankama koje se protive uslovima međunarodnih paketa pomoći, podstakli su ulagače na globalnom nivou da utočište pronađu u sigurnijoj imovini.

Najveće koristi od toga ostvarile su državne obveznice Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Japana, piše londonski financijski dnevnik.

Pritom su prinosi na nemačke dvogodišnje obveznice niži od onih na odgovarajuće japanske i iznose 0,06 posto. Prinosi na desetogodišnje nemačke obveznice iznose 1,48 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: