Klaus: Grčka je žrtva loše Evrope

Grčka nije stvorila krizu, nego je žrtva iracionalnog monetarnog uređenja Evrope, koji spaja potpuno različite zemlje, rekao je češki predsednik Vaclav Klaus.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 23.05.2012.

18:28

Default images

On je kazao da je suštinski problem Evrope mnogo dublji od problema Grčke.

Grčka se već duže vreme suočava sa nerešivo visokim zaduženjem zbog kog se našla na ivici bankrota. U poslednje vreme se sve više govori o tome da će zemlja morati da napusti evro kao o gotovoj stvari.

Klaus, koji je poznati evroskeptik, je ranije rekao da bi brzi povratak Grčke na drahmu doprineo rešavanju dužničke krize u zoni evra.

"Zamislite da spojite valute svih zemalja severne Amerike - Kanade, SAD i Meksika i da napravite jednu zajedničku valutu i onda da budete iznenađeni što to ne funkcioniše! To je smešno, ali upravo to se dogodilo u Evropi", rekao je Klaus.

On je pohvalio nedavno istraživanje javnog mnjenja u Češkoj, prema kome je samo pet procenata građana definitivno za uvođenje zajedničke evropske valute. Rezultat je okarakterisao kao odličan.

Češka vlada je u martu saopštila da, uprkos Klausovoj rezervisanosti, i dalje računa s uvođenjem evra. Odbila je da traži izuzeće iz pregovora o pristupanju zajedničkoj evropskoj valuti koje je tražio predsednik. Zemlja još ne ispunjava uslove za uvođenje evra i nema konkretan datum do kog bi htela da uvede evro.

Osam Klausovih "zapovesti" za spas Evrope

Predsednik Češke Vaclav Klaus izneo je i svoj recept za izlazak Evrope iz krize, koju je ocenio kao duboku i sistemsku.
Među osam "zapovesti" njegovog recepta za izlazak Evrope iz krize prva je da Evropa mora da se oslobodi svoje neproduktivne i pokroviteljske socijalno tržišne privrede koju još više podriva sve veći uticaj zelene ideologije. "Zelene treba sprečiti da preuzimaju sve više privrede pod barjak tako pogrešnih ideja kao što je doktrina globalnog otopljavanja", kazao je Klaus.

Češki predsednik je zatražio takođe da političari budu strpljivi u rešavanju krize i da ne pokušavaju da pomažu privredni rast pomoću državnih podsticaja i olakšica. Trebalo bi, po njegovom mišljenju, da pripreme celoviti program kresanja troškova u javnim finansijama i da prestanu da koketiraju sa rešenjima koja su bazirana na povećanju poreza.

Četvrta Klausova preporuka je da Evropa zaustavi "zelenu legislativu" a peta da odustane od preterane centralizacije, započne deregulaciju društva i privrede i ukine subvencije.

Klaus je takođe predložio da EU omogući zemaljama koje su žrtve evropske monetarne unije da istupe iz evrozone i ponovio da vraćanje Grčke drahmi ne bi bilo nikakva katastrofa.

"Takve unije su vrlo skupe i neće izdržati dugo. Njihovo preživljavanje iziskuje veliku solidarnost, kakvu je na primer imala Zapadna Nemačka nakon ujedinjenja sa Istočnom, a tu solidarnost u sadašnjoj EU ne vidim", kazao je Klaus.

Najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada EU odbio je i fiskalnu uniju a takođe i političko ujedinjenje kontinenta i apelovao da se Evropa vrati demokratiji, koja, po njemu, može da postoji samo na nivou nacionalnih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: