Merkel: Grcima treba evroreferendum

Nemačka kancelarka Angela Merkel (nije) predložila Grčkoj da održi referendum o članstvu u evrozoni, kada sledećeg meseca bude organizovala opšte izbore.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.05.2012.

20:12

Default images

Iz kancelarije grčkog tehničkog premijera Panajotisa Pikramenosa je, međutim, saopšteno da to ne spada u domen dužnosti vlade koja je imenovana ove nedelje samo da bi organizovala izbore, predviđene za 17. jun.

Merkelova je, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom, "izrazila ideju o održavanju referenduma, zajedno sa izborima, o tome da li građani Grčke žele da ostanu u evrozoni". "Jasno je, međutim, da tako nešto ne spada u nadležnost privremene vlade", navela je kancelarija.

Ipak, portparolka nemačke kancelarke je demantovala da je Merkelova sugerisala Grčkoj da održi referendum o članstvu u evrozoni paralelno sa izborima narednog meseca. "Informacija da je kancelarka predložila referendum grčkom predsedniku Karolosu Papuljasu nije tačna", rekla je ona.

Nemačka kancelarka se ranije oštro protivila ideji referenduma u Grčkoj, kada ga je u oktobru predložio tadašnji premijer, socijalista Jorgos Papandreu.

Glasači u Grčkoj su na izborima 6. maja glasali protiv oštrih mera štednje, na koje je Atina pristala u zamenu za finansijsku pomoć koju joj pružaju EU i Međunarodni monetarni fond.

U razgovoru sa Papuljasom, Merkelova je takođe izrazila podršku naporima Grčke da prevaziđe ekonomsku krizu, i napomenula da će Brisel preispitati politiku podsticanja privrednog rasta i zaposlenosti u Evropi.

Privredni rast biće glavna tema samita EU, koji će se održati 23. maja u Briselu, saopšteno je iz kancelarije premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: