Štamparije spremne za grčke drahme

Britanska štamparija novca "De La Ri" napravila je krizni plan za štampanje grčkih drahmi za slučaj da Grčka napusti evrozonu i obrati se toj štampariji.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2012.

18:49

Default images

Ta vest je stigla nakon što je komesar Evropske unije za trgovinu Karel De Guht izjavio se radi na scenariju ako bi Grčka bila primorana da izađe iz evrozone.

Taj izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da štamparija "De La Ri" želi da bude spremna za eventualni izlazak Grčke iz regiona zajedničke valute.

Grčko napuštanje evra podstaklo bi veliku tražnju drahmi. Mada bi grčke državne štamparije mogle da organizuju štampanje banknota, nekoliko globalnih firmi, kao što je "De La Ri" mogle bi biti pozvane da pomognu.

Investitori u hartije od vrednosti već počinju užurbano da kupuju akcije te britanske štamparije u očekivanju da će ona dobiti posao štampanja drahmi, što je doprinelo skoku njihove vrednosti za 11 odsto u poslednjih mesec dana.

"Ako oni (Grčka) odluče da se povuku iz evra, to neće biti posao samo za jedan dan zbog ogromnog broja banknota koje će biti potrebne za zamenu evra", izjavio je analitičar Pol Džons u brokerskoj firmi Panmure.

"To će biti ogroman posao koji će raditi državne štamparije, ali će dodatni kapaciteti verovatno biti iznajmljeni u inostranstvu i 'De La Ri' će tu imati šansu", dodao je on.

Kompanija "De La Ri", najveća svetska štamparija komercijalnih banknota koja štampa više od 150 nacionalnih valuta, saopštila je u novembru da bi kriza u evrozoni mogla doprineti daljem rastu te grupacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: