Kriza tera turiste daleko od Grčke

Broj rezervacija evropskih turista za ovo leto u Grčkoj smanjen je posle neuspelih parlamentarnih izbora održanih 6. maja.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2012.

18:03

Default images

Razlog je neizvesnost u pogledu ekonomske i političke budućnosti zemlje.

Za razliku od prošlogodišnje uspešne sezone kada je broj turista u Grčkoj povećan za 9,46 odsto na 16,4 miliona a zarada za 9,5 odsto na 10,6 milijardi evra, ova godina će, sudeći po dosadašnjem trendu, biti sumorna za grčke turističke radnike.

"Posle održavanja parlamentarnih izbora 6. maja, došlo je do smanjenja obima rezervacija za 50 odsto. Razlog za to je politička nestabilnost", objašnjava Jorgos Drakopulos, generalni direktor udruženja turističkuh radnika Grčke SETE, dodajući da ponovljeni izbori tek slede 17. juna, što se poklapa sa početkom letnje sezone. "Mnogi hotelijeri ulažu velike napore, ali u pitanju je nešto sasvim drugo, to jest bezbednost i odnos kvaliteta usluga i cena", smatra Drakopulus.

U Nafpliju, lučkom gradu na Peloponezu, rezervacije su posle izbora gotovo zamrle, posle pada rezervacija od 25 do 30 odsto od januara ove godine.

To turistički predstavnik Pantagiotis Moriatis, tumači ne samo kao posledicu krize u kojoj se zemlja nalazi od 2010, već i nezapamćenog broja štrajkova i demonstracija koji su se održavali u srcu glavnog grada Atine.

Broj rezervacija francuskih turista za Grčku smanjen je za 30 odsto, u Austriji za 13 odsto, ali na iznenađenje mnogih, broj rezervacija nemačkih turista je nepromenjen u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 2,5 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: