Razvijenima treba 20 mil. radnika

Članice Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) moraju je da otvore više od 20 miliona radnih mesta u 2012. godini.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

17:39

Default images

U zajedničkom izveštaju Međunarodne organizacije rada (MOR) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je upozoreno da je značajno usporavanje ekonomske aktivnosti u nekoliko velikih ekonomija i regiona u drugoj polovini 2011. imalo veoma negativne posledice na tržištima rada mnogih clanica G20, uz izglede još većeg povećanja visoke nezaposlenosti, prenele su agencije.

Ukoliko zapošljavanje nastavi da raste po sadašnjoj stopi od 1,5 odsto, biće nemoguće popuniti manjak od približno 21 milion radnih mesta koji je nagomilan širom G20 od početka krize 2008, ukazano je u izveštaju.

"G20 ima mogućnost da likvidira korene sadašnje slabosti svetske ekonomije. Sada je očigledno da je napredak moguć posredstvom bolje integracije ekonomske i socijalne politike, uz posvećivanje naročite pažnje investiranju u proizvodnju, zapošljavanju i prikladnim radnim mestima sa ciljem stvaranja novih izvora tražnje", izjavio je generalni direktor MOR, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, Huan Somavija.

U izveštaju je posebno naglašen problem visoke nezaposlenosti među mladima širom G20 gde je stopa nezaposlenosti mladih od prosečno 19,2 odsto dva do tri puta viša nego odraslih, mada postoje velike razlike od zemlje do zemlje - od oko sedam odsto u pojedinim članicama, do blizu 50 odsto u nekim drugim.

U izveštaju je takođe ukazano na veoma rašireno nezvanično zapošljavanje u članicama G20 u naglom usponu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: