Tojota obećala da ostaje u Japanu

Predsednik Tojote Akio Tojoda obećao je da će zadržati proizvodnju i radnike u zemlji kao bi pomogao oporavku zemlje posle katastrofalnog zemljotresa.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 18.05.2012.

14:33

Default images

Međutim, on je oštro kritikovao vladin plan da poveća porez na prodaju aotomobila.

Tojoda je upozorio da je japanski porez na automobile oko dva ili tri puta veći od onog u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a čak 49 puta od američkog, prenele su agencije. Šef najvećeg azijskog proizvođača automobila smatra da se proizvodnja, tehnološke inovacije i snabdevači moraju zadržati u zemlji, ali je naglasio da povećanje poreza preti ugrožavanjem čitave industrije.

Zbog jakog jena u odnosu na dolar, mnoge japanske kompanije najavile su "seljenje" industrije na druga tržišta.

Autoindustrija osigurava više od pet miliona radnih mesta u Japanu, uključujući radnike u pogonima za montažu automobila, opskrbljivača i prodavce.

Japanske auto-kuće kao što su "Nisan", "Honda" i "Tojota" uspele su da se vrate "u normalu" posle drastičnog poremećaja proizvodnje zbog potresa i poplava prošle godine u Tajlandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: