Svetla tačka autoindustrije Rusija

Francuska alijansa "Pežo-Sitroen" i japanski "Micubiši" pozajmiće 320 miliona evra kako bi utrostručili proizvodnju kola u Rusiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2012.

11:29

Default images

Inače, u Rusiji u aprilu ukupna prodaja skočila je za 14 odsto na godišnjem nivou.

Dve kompanije će u junu ove godine dobiti kredit od Evropske banke za rekostrukciju i razvoj u iznosu od 170 miliona evra sa rokom otplate od sedam godina. "Micubiši" i grupa PSA će takođe pozajmiti 150 miliona evra na pet godina od francuske banke "Sosijete ženeral" i ostalih evropskih finansijskih institucija kako bi povećali kapacitete u njihovom zajedničkom preduzeću u Rusiji.

EBRD i evropske privatne banke odlučile su da pomognu dve kompanije obezbeđivanjem kredita koji će im pomoći u strategiji razvoja na ruskom tržištu i da povećaju finansijske prilike japanske i francuske autokompanije.

Zbog evropske krize alijansa PSA beleži lošu prodaju na tržistu južne Evrope, a "Micubiši" je u februaru najavio je da će okončati lokalnu proizvodnju u Evropi zbog pada profita i istakao da će se fokusirati na tržišta sa većom stopom rasta, kao što su Rusija i Azija, preneo je internet portal "Inautonjuz."

Prema najnovijim podacima, u aprilu je u Rusiji prodato oko 266.000 novih automobila i lakih komercijalnih vozila, što je za 14 odsto više nego u istom lanjskom emsecu.

U martu je prodato 13 odsto više kola nego minule godine. Zahvaljujući rastu potražnje može se očekivati da će prodaja kola na ruskom tržištu ove godine dostići 2,85 miliona, što je 50.000 jedinica više nego što su bile ranije prognoze Udruženja evropskih preduzeća (AEB) u Moskvi.

Šef AEB Dejvid Tomas ocenio je da će da će se stabilan rast prodaje nastaviti i u narednom periodu. On je kazao da u slučaju da se stopa rasta stabilizuje i ispod 15 odsto u narednim mesecim, kompanije mogu da računaju na prodaju više od 2,85 miliona putnickcih automobila i lakih komercijalnih vozila u 2012.

Prošlog meseca prodato je nešsto preko 50.000 komada robne marke "Lada", čime je zadržana liderska prodaja u Rusiji. Ali, obim njeih isporuka smanjen je 11 odsto.

"Reno" se našao na drugom mestu sa isporučenih oko 18.000, uz rast od 24 procenata, ispred "Kije" koja je bila treća sa oko 17.300 isporučenih vozila, 23 odsto više nego lane. Američki "Dženeral motros" (GM) objavio je rast prodaje od 10 odsto, na oko 17.000 uglavnom modela robne marke "Šverolet", nešto više od "Hjundaija" koji se sa prodajom oko 15.500 kola našao na petom mestu.

"Ford" je bio medju kompanijama koje su u aprilu uspele najviše da povećaju prodaju kola, za oko 26 procenata, na oko 12.400 komada, skupa sa "Folksvagenom" koji povećao isporuke za 82 odsto, na nešto preko 14.700 vozila.

Za četiri meseca ove godine, prema podacima AEB, prodato je oko 880.500 kola, 18 odsto više nego u istom periodu 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: