Fejsbuk, gigant njujorške berze

Društvena mreža Fejsbuk namerava da postane gigant na njujorškoj tehnološkoj berzi. Ulazak na berzu bi mogao doneti 15 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Dojèe vele, Alo.rs

Petak, 18.05.2012.

10:42

Default images

Osnovan pre osam godina, Fejsbuk danas spada u deset najpoznatijih firmi na svetu - u istom redu sa Mekdonaldsom ili Koka-kolom, koja postoji već 100 godina.

Očekivanja su velika. „Fejsbuk može skoro sve. Zajednica investitora poznaje gigantske brojke kada je reč o broju korisnika, ali i šansama za rast. Biće to najveći ulazak na berzu svih vremena“, očekuje trgovac sa Vol strita Luis Sulsenti. Duhovi u finansijskoj industriji su ipak podeljeni. Devetsto miliona ljudi širom sveta koristi Fejsbuk – tri puta više od broja stanovnika SAD.

To znači 900 miliona paketa podataka o ličnim interesovanjima i preokupacijama. Ti podaci zlata vrede. Fejsbuk je prošle godine samo od reklama zaradio tri milijarde dolara.

Budućnost tog posla, prema analitičarima, leži u mobilnom korišćenju - bilo putem mobilnih telefona ili na neki drugi način. Oni smatraju da firma za tako nešto nema razrađen poslovni model.

No, i tu se javlja zasićenost. Aktivnosti mobilnih korisnika opadaju. Stručnjaci smatraju da Fejsbuk mora postati fleksibilniji, mora početi da radi kao multimedijska kompanija koja integriše igre, video-snimke i filmove. A može i da počne da naplaćuje određene usluge, na primer, u oblasti telekomunikacija.

Zajednica ulagača nada se da će Fejbsuk uskoro da postane značajan i na kineskom tržištu. Sa 500 miliona korisnika, ta zemlja je veliko tržište za internet-firme. „Verovatno bi se pojavilo dosta kineskih firmi koje bi stupile u partnerski odnos sa Fejsbukom.

Nakratko, stvar će moći da napreduje i bez Kine, ali na duži rok, nedostaje nam jedno veliko tržište i toga moramo biti svesni“, ukazuje analitičar agencije „Standard end Purs“ Skot Kesler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: