Ekološka kola podižu Japan na noge

Japanska ekonomija je u prvom kvartalu ojačala 4,1 odsto posle postepenog oporavka od pošlogodišnjeg razornog zemljotresa i cunamija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

08:35

Default images

Rastu treće po veličini ekonomije na svetu doprineo je oporavak potrošačkih izdataka koji su posle prošlogodišnjeg zemljotresa od 11. marta bili u padu.

Najnoviji podaci pokazuju da je privatna potrošnja, koja učestvuje s više od polovinom u japanskoj ekonomiji, u prva tri meseca povećana 4,4 odsto u odnosu na isto razdoblje lane. Porastu potrošnje znatno su doprinele vladine subvencije proizvodnje ekoloških automobila jer je porasla kupovina hibridnih i drugih modela koji troše manje goriva.

Javne investicije su takođe bile u ekspanziji, zabeleživši rast od 23,6 odsto, zahvaljujući građevinskim radovima u razorenim područjima.

Korporativni izdaci su, međutim, u prva tri meseca bili slabi i opali su 3,9 odsto u odnosu na četvrti kvartal i 14,8 procenata na godišnjem nivou.

Japanska ekonomija je u prvom kvartalu ojačala jedan odsto u odnosu na poslednje tromesečje lane, što je veći rast od 0,7 odsto, koliko su očekivali analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: