Hoće li Đelić biti na čelu EBRD-a?

Na sutrašnjem godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu diskutovaće se i o izboru predsednika te finansijske istitucije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2012.

19:50

Default images

U trci za predsednika te banke naći će se pet kandidata, među njima i Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije posle 5. oktobra 2000.

Dosadašnji predsednik Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za sledeći period nema podršku vlasti u domovini Nemačkoj. "Ne bih spekulisao o izgledima za moj izbor" , rekao je Tomas Mirov novinarima početkom ove nedelje.

"Jedina stvar koju vam mogu reći je da su brojne zemlje i ne samo zemlje u kojima EBRD deluje, uputile svoju podršku" , rekao je on iz sedišta EBRD-a u Londonu.

Velika Britanija je prvi put kandidovala svog predstavnika, Sumu Čakrabartija, zaposlenog u javnom sektoru.

Nepisano je, međutim, pravilo da funkcija predsednika EBRD nikada ne može biti poverena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sedište te banke nalazi u Lononu.

Izvori u evrozoni smatraju da francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz uopšte nema izgleda da pobedi.

Među daljim kandidatima je i bivši poljski premijer Jan Bjelecki.

U srpskoj delegaciji u Londonu biće predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kabineta premijera i kabinet potpredsednice Vlade Verice Kalanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: