Berza u Kolumbiji iznenadila svet

Otkako su nakon novogodišnjeg slavlja na početku 2012. berze u svetu ponovo proradile, najbrži cenovni start imala su tržišta zemalja u razvoju.

Svet

Izvor: biznis.ba

Četvrtak, 17.05.2012.

19:33

Default images

Trku su povele berze u Brazilu, Kolumbiji i Indiji na kojima su cene već prvih nedelja skočile deset odsto.

Do kraja aprila na čelo je izbila Kolumbija, a u stopu je slede Tajland i Filipini - svi su u prva četiri meseca imali rast nacionalnog berzovnog indeksa veći od 20 posto. Ali, naravno, oči sveta bile su uprte u S&P 500 koji je imao najbolji prvi kvartal još od 1998. No, i Ameriku kao i Zapadnu Evropu pretekla je istočna Europa.

Dok je Amerika imala rast od 11,94 posto, vrednost Eastern European fonda skočila je 15,66 posto.

Unutar istočne Europe ruski indeks nije prošao osobito, u plusu je bio tek šest posto. Veliki težinski udeo u njemu imaju energetske kompanije, a njih pritiska percepcija političkog rizika.

Kina se nije posebno istakla, kineske kompanije postigle su rast cena deonica otprilike kao i S&P 500.

I kineski BDP rastao je nešto sporijih nego do sada 8,1 posto, no analitičari u ostatku godine očekuju više.

Protekla zima u Kini bila je, naime, najhladnija u zadnjih 27 godina pa je to osjetno usporilo ekonomske aktivnosti. Sada Kini raste kreditna aktivnost, prodaja stanova i proizvodnja cementa i čelika, a pri kraju je i smjena generacija u političkom rukovodstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: