Nabuko će biti tri puta kraći

Konzorcijum kompanija za realizaciju gasovoda "Nabuko" prezentovao je naftnim kompanijama novu varijantu gasovoda nazvanu "Nabuko-Vest".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2012.

19:30

Default images

Projekat "Nabuko-Vest" predvidja izgradnju gasovoda čija će se dužina tri puta skratiti u odnosu na prvobitnu varijantu, na 1.300 kilometara.

Cevovod bi se protezao od tursko-bugarske granice do austrijskog grada Baumgartena, objavljeno je na internet sajtu "Lenta.ru". Agencija "Trend" precizira da će "Nabuko-Vest" prolaziti preko teritorije Bugarske (412 kilometara), Rumunije (469 kilometara), Mađarske (384 kilometara) i Austrije (47 kilometara).

Kompanije koje eksploatišu nalazište "Šah Deniz" prvi put su dobile predlog skraćenog gasovoda "Nabuko" sredinom marta.

Kako je tada izjavio potpredsednik "Britiš Petroelum" za eksploataciju azerbejdžanskog nalazišta El Kuk u intervjuu dnevniku "Fajnenšl Tajms" preliminarni projekat "Nabuko-Vest" se pokazao kao mnogo bolji od "Nabuko".

Prvobitini projekat "Nabuko" predviđao je izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, koji bi povezao zemlje centralne Azije sa Austrijom preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Madjarske. Rok za početak izgradnje i puštanje u rad tog gasovoda su više puta odlagani.

Konzorcijum za realizaciju projekta, nemačka kompanija RWE, bugarska "Bulgargas", austrijska OMV, rumunska "Transgas" i turska "Botas", još uvek nije obezbedio sirovine za ovaj gasovod.

Mađarska kompanija MOL nedavno se povukla iz ovog projekta, a početkom nedelje objavljeno je i da nemački energetski koncern RWE takodje namerava da preispita svoje učešće, kako se pretpostavlja zbog rasta troškova izgradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: