Ko su najveći vlasnici duga SAD?

Obim američkih federalnih obveznica u posedu Kine, najvećeg kreditora Sjedinjenih Američkih Država, povećan je u martu treći mesec zaredom.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2012.

10:08

Default images

Kina je tako ostala najveći inostrani vlasnik američkih dužničkih hartija, ispred Japana. SAD, Kina i Japan su tri najveće nacionalne privrede u svetu.

Mesečni izveštaj američkog Ministarstva finansija o međunarodnom kapitalu pokazao je da je inostrana tražnja američkih finansijskih sredstava u martu neočekivano porasla, piše kineski dnevnik na engleskom "Čajna dejli".

Obim američkih obveznica u inostranom vlasništvu povećan je u martu za 0,3 odsto na 5,12 biliona dolara, osmi uzastopni mesečni rast. Od toga je u rukama Kine 1,17 biliona dolara. Peking je u martu kupio američke obligacije vredne 14,7 milijardi dolara, 1,3 odsto više negu u februaru.

Nedavna anketa neprofitne organizacije "Komitet 100", koja promoviše veze SAD i Kine, pokazala je da oko 90 odsto Amerikanca smatra da su obveznice SAD "sigurna investicija", dok oko 60 odsto Kineza smatra suprotno.

Stručnjaci navode da je dužnička kriza u Evropi doprinela visokoj inostranoj tražnji američkih obveznica.

"Trenutno ekonomska i tržišna neizvesnost u Evropi doprinose protoku bezbednih hartija kao što su američke državne hartije od vrednosti", izjavio je predsednik Centra za finansijsku stabilnost iz Njujorka Lorens Gudman.

Gutman je dodao kako je "inostrana i domaća tražnja američkih obveznica bila slaba u periodu manjeg ekonomskog i tržišnog stresa u Evropi. Kupovina obveznica od strane federalnih rezervi takođe je kamatne stope na te hartije držala na veštački niskom nivou", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: