Dra(h)ma na pomolu, Grčka bez vlade

Savet ministara finansija zone evra nije razmatrao pitanje istupanja Grčke, najproblematičnije zemlje evrozone, iz regiona jedinstvene evropske valute.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2012.

19:30

Default images

Šef evrogrupe i luksemburški premijer Žan-Klod Junker kaže da "čvrsto želimo da zadržimo Grčku u sastavu evrozone, učinićemo sve što je moguće radi toga".

I austrijski kancelar Verner Fajman istakao je, povodom reči ministarke finansija Marije Fekter, da se ne vodi nikakva diskusiju o istupanju Grčke iz evrozone.

"Mi ne razgovaramo o istupanju iz evrozone“, rekao je on i dodao da se razgovara samo o tome kako Austrija i Grčka mogu da se pridržavaju svojih dogovora. Vicekancelar Mihael Špindeleger je naglasio da o istupanju iz evrozone ili EU mogu da odluče samo Grci. On je apelovao na stranke u Grčkoj da formiranju vladu na širokoj osnovi, a ne da teže ka novim izborima.

"Uslovi za dalju pomoć su poznati i moraju biti ispoštovani", kazao je Špindeleger.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Andreas Šider kaže da bi bilo korisno ako bi se političari uzdržali nepotrebnih komentara. Istovremeno je rekao da smatra da istupanje Grčke iz evrozone ne bi rešilo problem Evrope, ali ni Atine.

Fekter je juče rekla da bi Grčka, ako se ne bude pridržavala dogovora, mogla ostati bez daljih sredstava pomoći EU.

Uz to, ona je rekla da nije moguće istupiti iz evrozone, već iz EU, i da bi posle toga Atina morala da se bori za novo članstvo, pri čemu bi se detaljno gledalo da li je Grčka uopšte sposobna za pristupanje. Ipak, izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard dopustila je mogućnost da će Grčka napustiti evrozonu na kontrolisani način.

"Ukoliko obećanja o smanjenju budžetskog deficita koje je Grčka dala ne budu ispunjena, postoje odgovarajuća rešenja za to, što uključuje dodatno finansiranje i vreme ili mehanizam za izlazak, što u ovom slučaju mora da bude kontrolisani izlazak", rekla je ona.

Lagardova je dodala da bi "izlazak bio ekstremno skup i nosio bi mnogobrojne rizike, ali je on takođe jedna od opcija koje moramo tehnički da razmotrimo".

"Grci su primenili važne reforme i žrtvovali se. Bila bi prava šteta za narod da se sve to sada odbaci zbog dubokih političkih neslaganja. Nadam se da će se iznaći kompromis koji će omogućiti napredak u okviru programa, pri čemu će detalji tog programa moći da se preispitaju, ali ne i njegove osnove", dodala je Lagardova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: