Kako najjeftinije spasiti svet?

Neki od vodećih svetskih ekonomista napravili su listu najisplativijih investicija za rešavanje svetskih naizgled nerešivih problema.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.05.2012.

19:07

Default images

"Možda ne zvuči 'seksi' ali rešavanje problema dijareje, crva i neuhranjenosti će učiniti dobro za veći broj siromašnih u svetu nego neki drugi, grandiozniji zahvati", ističe Bjern Lomborg, šef kopenhagenskog Centra za konsenzus. Taj centar je zatražio mišljenje prominentnih ekonomista, angažovanih u deset globalno najproblematičnijih oblasti.

Lomborg, koji se 2001. proslavio knjigom "Skeptični ekolog", je od panela eksperata, među kojima su i četvorica dobitnika Nobelove nagrade, zatražio da sastave listu najefikasnijih investicija jer, po njemu, svetski političari i humanitarne organizacije često dozvoljavaju iracionalnim emocijama da diktiraju kako da se troše sredstva namenjena borbi protiv siromaštva, smanjenja biološke ranolikosti ili prirodnih katastrofa.

On napominje da je stvaranje prirodnih rezervata i isključenje velikih površina šuma iz razvojnih projekata "lepa ideja, ali je problem u tome što često ne bude ostvarena".

Panel ekonomista lek za to vidi u velikim investicijama u poljoprivredna istraživanja i razvoj, čime bi proizvodnja hrane postala efikasnija. Time bi se smanjila glad u svetu i čuvala biološka raznovrsnost "smanjenjem potreba da se šumsko zemljište pretvara u poljoprivredno".

Na prvom mestu rešiti neuhranjenost

Anketiranim ekonomskim ekspertima je postavljeno pitanje kako bi svet najbolje mogao da potroši 75 milijardi dolara tokom četvorogodišnjeg perioda. Ta suma je za samo 15 odsto veća nego što se danas troši za globalnu pomoć.
Eksperti su na prvo mesto među 10 predloga stavili ulaganja u borbu protiv neuhranjenosti, sugerišući da bi u to trebalo investirati po tri milijarde dolara godišnje. Time bi se rešio problem neuhranjenosti više od 100 miliona dece u svetu.

Anketirani stručnjaci naglašavaju da se za svaki dolar uložen u rešavanje problema hronične neuhranjenosti, kasnije vrati 30 dolara. To je zato što bolja ishrana popravlja kognitivne funkcije, a time i obrazovni nivo pojedinaca i perspektive prihoda.

Ekonomski stručnjaci takođe predlažu godišnje investicije od milijardu dolara u sisteme ranog upozoravanja na prirodne katastrofe, što je mnogo isplativiji trošak nego trošak ulaganja u uklanjanje posledica katastrofa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: