Epl "uništio" 490.000 poslova u SAD

Kompanija Epl "uništila" je čak 490 hiljada radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama svojim uspehom i selidbom proizvodnje u Kinu, piše Business Insider.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

19:19

Default images

Kako navodi taj medij, Epl je, nakon što je došao pod udar javnosti zbog izmeštanja poslova u Kinu i angažovanja tamošnjih kompanija u kojima su uslovi rada "diskutabilni", ta kompanija je sebi pripisala i zaslugu za stvaranje više od pola miliona radnih mesta u SAD. To uključuje gotovo 50.000 zaposlenih u prodajnoj mreži i samoj kompaniji Epl, kao i zaposlene u Fedeksu i UPS-u koji vrše isporuke i zaposlene u Korningu koji pravi staklo za "ajPede" i "ajFone".

Istovremeno, analiza koju je uradio Business Insider je pokazao da je Epl uništio gotovo isto onoliko poslova koliko je pomogao da se otvori - 490.570 precizno pokazuju podaci.

Business Insider je naveo 50 kompanija na koje je negativno uticao uspeh Epla, a među njima su i velika imena poput IBM-a i HP-a, ali i Majkrosoft i jahu, koje su podelile preko 300 hiljada otkaza.

Pored toga, analiza je pokazala i da su prateći efekti tih otpuštanja doveli do pada zaposlenosti i u drugim oblastima, poput restorana i trgovaca, kao i u državnom sektoru zbog manje naplate poreza, doveli do dodatnih 180 hiljada otkaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: