Epl nema šanse bez Stiva Džobsa?

Najbolji dani kompanije Epl, uprkos briljantnim poslovnim rezultatima, su prošlost, kaže Džordž Koloni. On smatra da će gubitak Stiva Džobsa biti nenadoknadiv.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

19:48

Default images

Koloni, izvršni direktor nezavisne kompanije za istraživanje tehnologije i tržišta "Forrester Research", smatra da Epl svoj uzlet prvenstveno duguje harizmatičnom, nedavno preminulom, osnivaču te kompanije Stivu Džobsu i da će bez njega kompanija brzo potonuti u prosek. "Vrlo brzo će nestati i njegova harizma koja je Epl držala iznad konkurencije. Tim Kuk je dokazani operativac, ali nema onu posebnu snagu potrebnu za vođenje specifične kompanije kao što je Epl", kaže on.

Koloni dodaje da će "zalet postignut novim 'ajpedom' i 'ajfonom' nositi Epl još godinu ili dve dana".

"Bez pojave novog harizmatičnog vođe, Epl će od sjajne postati dobra kompanija pa će doći do opadanja u sektoru inovacija i prodaje. Još će se malo održavati na površini, a onda će polako tonuti", smatra on.

Istovremeno je prvi čovek Epla Tim Kuk odbacio mogućnost stvaranja hibrida između prenosnog i tablet-računara. On kaže da bi "spajanje 'ajMeka' i 'ajPeda' bio kompromis koji ne bi dobro ispao zato što bi naštetio i jednom i drugom proizvodu".

Ova izjava stigla je nakon što je Epl objavio da je u prva tri meseca ove godine udvostručio profit prodavši čak 11,8 miliona "ajPeda", odnosno čak 150 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: