Slovačka uvodi veće poreze bogatima

Nova slovačka vlada levog centra planira ukidanje jedinstvene poreske stope na korporativna i lična primanja od 19 odsto i uvođenje viših poreza.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

18:57

Default images

Socijdemokratska partija Smer premijera Roberta Fica pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima 10. marta zahvaljujući obećanjima da će unaprediti socijalnu zaštitu putem povećanja poreza na bogatstvo, uz istovremeno zadržavanje kontrole budžetskih izdataka.

"Vlada odbija da povećanje poreza na potrošnju bude jedini način za pribavljanje budžetskog prihoda. Uvešćemo progresivne poreze na korporativne i lične prihode koji su iznad standardnog", saopštila je vlada premijera Fica. Smatra se da je jedinstvena kamatna stopa od 19 odsto, koja je uvedena 2004, doprinela ekonomskom uspehu te bivše komunističke države jer je privukla mnoge strane investitore, prvenstveno u automobilski i elektronski sektor.

Fico se odavno zalaže za eliminisanje tog poreza od 19 odsto na lične prihode i za uvođenje 25-oprocentne stope za one koji zarađuju više od 33.000 evra godišnje. On je izneo ideju za uvođenje poreza od 22 odsto na unosne firme, uključujući monopole, banke i telekomunikacione kompanije.

Glavni cilj je da deficit javnih finansija bude skresan ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2013, navedeno je saopstenju u kom se dodaje da će se Vlada usredsrediti na mere koje neće suzbiti ekonomski rast i koje neće imati prevelik uticaj na najranjivije slojeve stanovništva.

Fico, koji je uveo Slovačku u evrozonu 2009. tokom svog prvog mandata na funkciji premijera od 2006. do 2010, je obećao da će biti "odgovoran i konstruktivan partner u evrozni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: