"Italija i Španija rudnik Nemačke"

Za krizu evrozone Nikola Sarkozi krivi Španiju i njene socijaliste, a Romano Prodi i Pol Krugman veruju da berlinski model mora hitno da se menja.

Svet

Izvor: Politika

Petak, 27.04.2012.

12:44

Default images

Aktuelni predsednik Francuske, koga su već počeli da zovu „odlazeći”, krivicu za teško ekonomsko stanje u Španiji zapravo svaljuje na bivšeg španskog premijera Hosea Luisa Sapatera i njegovu vladu socijalista, a ne na sadašnji kabinet desnog centra koji zavodi rigorozne mere štednje ne obazirući se na recesiju i alarmantan rast broja nezaposlenih.

Ukoliko na čelo Francuske dođe socijalista Fransoa Oland, poruka je Sarkozija u poslednjim danima sve užarenije kampanje, „Francuska će se pretvoriti u Španiju”. Luis Baset, španski pisac i analitičar, nije jedini koji protestuje protiv takve kampanje Sarkozija, čudeći se kako je uopšte „izračunao” da mu se isplati pokušaj da Francuze okrene protiv suseda.

„Jako neobična transformacija, pogotovo što je pre samo pet godina hvalio Sapatera i tvrdio da bi Francuska trebalo da se ugleda na Španiju i omogući povoljne kredite mladima da obezbede sebi samostalno stanovanje”, piše Baset.

Sarkozi bi hteo da pobedi i zato zastrašuje Francuze socijalizmom, ali Evropa je mnogo više uplašena formulom Angele Merkel i njenom razarajućom snagom na socijalnom i političkom tkivu Starog kontinenta.

Uz ekonomistu i nobelovca Pola Krugmana, ali i mnoge druge ugledne američke profesore – koji tvrde da je Evropa, nastavi li da se pridržava formule Merkel, pred „ekonomskim samoubistvom” – i čelni političari su počeli da uviđaju pogubnost rigoroznih mera.

Najnoviji nastup Romana Prodija (u dva navrata premijera Italije i predsednika Evropske komisije od 1994. do 2004) najoštrija je opomena zagovornicima modela koji ne funkcioniše.

Neophodno je da se promeni politika, tvrdi Prodi, jer ambis se ne može izbeći samo uspostavljanjem budžetskog balansa.

„Ako je Nemačka i dalje ubeđena da može sama da pravi recept za Evropu, Italija mora da se udruži sa Španijom i Francuskom kako bi se predložio drugi model”, kaže Prodi.

Prodi, kao i mnogi drugi, računa na Francusku da pomogne kako bi se Nemačka primorala da izmeni zacrtana pravila.

„Nemačka je izgleda ubeđena da može da opstane i sama, kao da nije svesna da mi činimo veliki deo njenog bogatstva. Ostale članice se, umesto da izgrade zajednički front, takmiče između sebe. U tom smislu nadmetanje između Italije i Španije nanelo je štetu obema zemljama“, ističe Prodi ovih dana, tokom serije predavanja koje drži po evropskim institutima.

On upozorava da je Francuska u istom čamcu. Krah jedne mediteranske zemlje uticaće na pad drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: