Naftni giganti Šel i Ekson u minusu

Energetski gigant Rojal Dač Šel je u prva tri meseca ove godine zabeležio pad neto profita na godišnjem nivou za skoro deset odsto na 9,89 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

09:17

Default images

U saopštenju se takođe navodi da su sa druge strane prihodi kompanije porasli za devet odsto na 119,92 milijarde dolara, prenela je agencija AFP.

Ne računajući promene u vrednosti imovine i druge stavke koje ne spadaju pod osnovno poslovanje, prilagođeni neto profit Šela je u prvom tromesečju ipak povećan za 15,7 odsto na 7,28 milijardi dolara.

To je više od iznosa od 6,29 milijardi dolara iz istog perioda lani, kao i od prognoze analitičara od 6,75 milijardi dolara.

Šel je takođe saopštio da je u tri meseca zaključno sa martom ukupna proizvodnja nafte i gasa porasla za jedan odsto na 3,552 miliona barela ekvivalenta nafte na dan, dok su analitičari očekivali pad proizvodnje od 0,6 odsto.

Proizvodnja Eksona pala za 5,5 %

Naftna kompanija Ekson mobil je u prvom kvartalu zabeležila pad neto prihoda od 11 odsto, zbog manje proizvodnje i slabijeg profita njene američke rafinerije i hemijskog sektora.

To je prvi put da je ova kompanija prijavila pad kvartalnog profita od 2009, kada je recesija počela da spušta cene nafte.
Ova najveća američka energetska kompanija je u periodu januar-mart zaradila 9,45 milijardi dolara, dva dolara po akciji, u odnosu na 10,7 milijardi dolara ili 2,14 dolara po akciji iz istog perioda lane. Prihodi su porasli za 8,8 odsto na 124,1 milijardu dolara, prenosi američka agencija AP.

U saopštenju kompanije se navodi da je proizvodnja nafte i gasa u prvom tromesečju smanjena za 5,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: