Narod grca u bedi, kralju nov avion

Za potrebe kralja Svazilenda i njegovih 13 žena, država mu je za 44. rođendan poklonila avion DC-9 uz još 300 hiljada evra potrošenih na svečanost proslave.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

00:32

Default images

"Vlada Njegovog Veličanstva ima čast da objavi naciji da je kralj Msvati III primio na poklon DC-9 od svojih prijatelja za potrebe putovanja u inostranstvo", saopštio je predsednik vlade Swazilanda Barnabas Dlamini.

Međutim rođendanski poklon izazvao je oštro negodovanje svazilendske dijaspore, koja je najveći izvor deviza u državi, i Organizacije za ljudska prava.

Magazin Forbs uvrstio je kralja Msvatija na 15. mesto najbogatijih monarha u svetu sa bogatstvom od 100 miliona dolara. Nasuprot njemu, oko 60 odsto stanovništva, od 1,2 miliona, živi sa manje od 1,25 dolara dnevno.

Svazilend je mala ekonomija, u svemu upućena na velikog komšiju Južnoafričku Republiku. Oko 90 odsto uvoza i 60 odsto izvoza ostvaruje sa najvećom ekonomijom Afrike. Pri tom je uz nacionalnu valutu Svazilenda, lilangeni, u upotrebi i južnoafrički rand.

Ova zemlja nije bogata prirodnim resursima i svetska javnost ju je upoznala preko bezbrojnih apela međunarodnoj zajednici za humanitarnom pomoći. To je i zemlja sa najvišom stopom smrtnosti kod dece, a više od jedne četvrtine stanovništva zaraženo je HIV virusom.

Oko 70 odsto stanovništa bavi se poljoprivredom, koja učestvuje sa 8,7 odsto u bruto-društvenom proizvodu. Izvozi se šećer, pamuk, duvan, citrusno voće i riža.

Industrija učestvuje sa 40 odsto u BDP-u zemlje. Najveća kompanija je englesko preduzeće za preradu drveta. I sve druge kompanije koje posluju na području Svazilenda su u stranom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: