SAD vojnim avionima "osvaja" Brazil

Brazil će dobiti američku unapređenu tehnologiju ako kupi Boingove borbene lovce "F/A-18 super hornet" za modernizaciju vazduhoplovstva.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

16:35

Default images

Borbeni avion "F/A-18 super hornet" nadmeće se za veliki brazilski ugovor sa lovcem "rafal" koga izrađuje francuska kompanija Daso i s modelom "gripen" u proizvodnji švedske firme Saab. Vrednost brazilskog ugovora za izradu 36 lovaca naredne generacije kreće se između četiri i sedam milijardi dolara.

Brazil, dominantna privreda Južne Amerike i šesta ekonomija na svetu, insistira da se sa prodajom lovaca istovremenu obezbedi transfer tehnogije u svim njegovim ugovorima iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Upravo zato, američki ministar odbrane Leon Paneta kaže da je ta ponuda "rezervisana samo za najbliže saveznike i partnere. Ta ponuda je mnogo značajnija od toga što će Brazil dobiti najbolje lovce".

Pored transfera tehnologije Brazil takođe želi da se jedan broj borbenih aviona montira u zemlji, što bi prema procenama analitičara, moglo da ide na ruku francuskom "rafalu".

Francuski lovac, iza koga stoji međunarodni konzorcijum, potpisao je tri sporazuma sa brazilskim firmama o širenju saradnje u oblasti novih tehnologija ako Brazil izabere "rafal". Ako dobije ugovor Francuska je spremna da ponudi kompletan transfer tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: