Argentinci ne haju za pretnje iz EU

Gornji dom argentinskog parlamenta odobrio je prislino preuzimanje naftne kompanije YPF od španskog Repsola.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2012.

14:58

Default images

Za zakon o eksproprijaciji glasalo je 63 poslanika, uz tri protiv i četiri odsutna, a sledeće nedelje će o njemu odlučivati Donji dom parlamenta, u kom će, kako se očekuje, takođe biti izglasan.

Preuzimanje najveće argentinske kompanije iz ruku najveće španske firme pokazalo se kao vrlo popularno u toj zemlji, uprkos pretnjama o kontramerama iz EU i strahovanjima od posledica u godinama koje dolaze.

Predsednica Argentine Kristina Fernandes razbesnela je Španiju, najvećeg stranog investitora u Argentini, ali i odobrovoljila brojne sunarodnike eksproprijacijom većinskog udela u bivšoj državnoj energetskoj firmi. Pre samo dva meseca, Repsol YPF je revidirao naviše procenu zaliha naftnih škriljaca i gasa u Argentini na gotovo 23 milijarde barela, dovoljno da se proizvodnja u toj zemlji u narednih deset godina udvostruči.

Španska kompanija je navela da je potrebno uložiti 25 milijardi dolara u razvoj i upozorila da će Argentina morati da preispita svoju energetsku politiku da bi privukla neophodne investicije.

Fernandes je, umesto toga, jednostavno naložila preuzimanje kompanije, omogućivši svojoj vladi pristup milijardama dolara, dovoljnoj količini energije da se na kratak rok pokrije domaća tražnja, a možda i da se reše hronični finansijski problemi Argentine.

Predsednica je optužila Repsol da nije dobro upravljao YPF-om otkako ga je preuzeo 1990-ih, da nije dovoljno ulagao u polja nafte i gasa da bi održao korak sa potrebama rastuće argentinske privrede, dok je istovremeno akcionarima isplaćivao velike dividende.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: