Merkel: Nema rasta na dugovima

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da se zaduženost zemalja u EU mora smanjiti, i na drugoj strani podstaći rast i da su to dva stuba za dalji razvoj.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2012.

10:21

Default images

Ona je, obraćajući se na svečanosti povodom otvaranja međunarodnoh sajma tehnologije "Hanover mese 2012", istakla da se smanjenje zaduženosti i podsticanje rasta ne smeju smatrati za dve suprostavljene mere, već da su obe potrebne za izlazak iz krize.

"Jedno je jasno da onaj koji je zadužen ne može da se razvija daljim zaduženjima", poručila je Merkelova. Ona je istakla da je kriza pokazala da prevelika zaduženost čini ranjivim tržišta. Merkelova je naglasila da je potrebno koristiti zajedničko tržište i otvoriti tržište rada, kako bi se smanjila nezaposlenost mladih. Prema njenim rečima, mora se podstaći zapošljavanje mladih, a previše rigidno regulisana tržišta rada ne pružaju šansu za zapošljavanje.

Nemačka vlada, kako je dodala, nema nameru da povećava poreze, jer smatra da je to kontraproduktivno. Isto tako je navela da je potrebno imati kontrolisanu imigraciju.

Govoreći o Kini, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, Merkelova je podsetila da je Kina pre 25 godina već jednom bila zemlja partner, ali tada sa svega dve desetine firmi, dok će na aktuelnom sajmu bit zastupljena sa preko 500 preduzeća.

Svaki deseti izlagač, kako je ukazala, biće kineska firma, što pokazuje ogroman napredak koji je ostvarila ova zemlja.

"U krizi se pokazalo da globalna odgovornost od nas zahteva veću savesnost. Godinama pred krizu smo razgovarali o tome kako proširiti G8 format, i kada je nastupila kriza mi smo se sastali na nivou G20 koji je sada postao etablirani format i koji oslikava ekonomske sile sveta", objasnila je Merkelova. Ona je poručila da svi zajedno snose odgovornost za svet i da zato svi moraju dati zajednički doprinos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: