Ulažite u siromašne zemlje i hranu

Lideri i zvaničnici koji prisustvuju trećem Svetskom investicionom forumu pozvali su na preusmeravanje investicija u siromašne zemlje.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 21.04.2012.

16:41

Default images

"Struktura i distribucija svetskih investicija nisu značajnije izmenjene posle globalne finansijske krize", izjavio je predsednik Tunisa Moncef Marzuki po otvaranju foruma u Dohi, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Po predsedniku Marzukiju, "glavni pokretač investicija i dalje je veličina zemlje i njenih resursa, pa su siromašne zemlje ignorisane" Zbog toga je Marzuki pozvao na povećanje ulaganja u Afriku, koja sada privlači svega 4,4 odsto svetskog priliva investicija.

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina apelovala je na "međunarodne regulatore da se klone investicionog protekcionizma" i insistirala da "novi izazov predstavlja stabilizacija priliva kapitala".

Premijerka Šeik Hasina je pozvala međunarodnu poslovnu zajednicu da razmišlja o razvoju kad odlučuje o ulaganjima, umesto fokusiranja samo na profit.

Forum u Dohi održava se uporedo sa 13-im sastankom Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD), prvim velikim skupom svetske organizacije od izbijanja globalne finansijske krize 2008.

Generalni sekretar UNCTAD Supačai Paničpakdi kritikovao je zemlje Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i onih u ubrzanom usponu (G20) zbog njihove "restriktivne politike" u vezi trgovine i investicija

Paničpakdi je naveo da takva politika predstavlja ključni izazov za odliv stranih direktnih investicija.

"Još jedan izazov predstavlja to što nam je potrebno da investicije budu odgovorne... potrebno je ulagati u siromašne zemlje, u hranu", zaključio je čelnik UNCTAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: