Stiglic: Kapitalizam služi bogatima

Prosečni prihodi radnika danas su niži nego 1968. godine. To navodi na samo jedan zaključak - kapitalizam koristi samo uskom krugu ljudi, kaže Džozef Stiglitc.

Svet

Izvor: B92, SEEbiz

Petak, 20.04.2012.

20:12

Default images

Američki ekonomista i predavač na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku objašnjava da se poverenje u kapitalizam, koje se temelji na finansijskim tržištima, rasulo.

"Finansijska kriza dokazala je da taj model ne deluje. U SAD su se sumnje pojavile već pre krize, jer tamo razlike između bogatih i siromašnih već dugo rastu", dodaje on.

Stiglic, u intervjuu za slovenački list Mladina, kaže da su se "političari fokusirali na to kako da južnu Evropu nateraju na štednju i reforme. Ali, demokratija podnosi samo ograničenu meru rezova i to je premalo za uspeh".

"Svetskoj ekonomiji prijeti čitav niz opasnosti. Najviše me brine Evropa, kojoj u kratkom periodu preti druga recesija. Idućih nekoliko godina biće zaista teške",
predviđa on i upozorava da će se okolnosti zbog mera štednje dodatno pogoršati.

Ugledni ekonomista je dodao da ne vidi svetlo na izlazu iz tunela. Bes i nezadovoljstvo u državama pogođenim krizom nastavljaju da rastu.

"Zbog privrednog nazadovanja prihodi od poreza su manji od planiranih, a socijalna davanja rastu. Posledica svega je da nije moguće uštedeti koliko se planira", smatra Stiglitc i dodaje da briselski metod pojačane štednje neće uroditi plodom jer na svetu ne postoji primer da se bolesna država oporavila smanjivanjem plata, penzija i socijalnih transfera.

Države bi, po njegovu mišljenju, morale da povećaju, a ne da smanjuju potrošnju.

"Budžetski deficit ne raste ako se povećaju porezi. U tom slučaju privreda uloženi novac višestruko oplodi. Mislim na uvođenje poreza na finansijske transakcije o kojem razmišljaju u Nemačkoj i nekim drugim državama. Osim toga, Evropska investiciona banka bi lako odobrila više zajmova malim i srednjim preduzećima, ali mnoge banke 'zatvaraju slavinu'", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: