Španija: Penzioneri plaćaju lekove

Španska vlada će ukinuti besplatne lekove za penzionere i povećati univerzitetske školarine, kao deo planiranih mera uštede deset milijardi evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2012.

18:08

Default images

Plan za uštedu sedam milijardi evra u sektoru zdravstva je izazvao veliko negodovanje, budući da je premijer Marijano Rahoj pre nego što je njegova Narodna partija u novembru pobedila na izborima, obećao da će čuvati kupovnu moć penzionera.

Penzioneri će, međutim, prema najnovijem planu, morati da učestvuju u kupovini svojih lekova. "Svi moramo da preduzmemo napor. To je neophodno zato što u ovom trenutku nema dovoljno novca koji bi pokrio finansiranje javnih službi", dodao je Rahoj. Španija je drugi najveći svetski potrošač lekova, tvrdi ministarka zdravlja Ana Mato. Prošle godine je uništeno 3.700 tona neiskorišćenih i lekova sa isteklim rokom trajanja.

Španci tradicionalno ne plaćaju odlazak kod doktora, i samo plaćaju učešce zavisno od cene leka, uz izuzetak penzionisanih lica koji sve do sada nisu plaćali ništa.

Penzioneri učestvuju sa tri četvrtine u 11 milijardi evra godišnjih troškova na lekove. Prema novim pravilima, oni će morati da plaćaju deset odsto od cene leka, sve do granice između osam i 18 evra mesečno u zavisnosti od njihovih prihoda.

Zaposleni, koji plaćaju 40 odsto od cene leka, sada će morati da plate 60 odsto cene zavisno od njihove fiskalne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: