Mencinger: EU štampa pare kao NBJ

Evropska centralna banka se ponaša kao bivša Narodna banka Jugoslavije, koja je štampala novac bez pokrića, kaže ekonomista Jože Mencinger.

Svet

Izvor: NIN

Petak, 20.04.2012.

13:32

Default images

EU ne može povećavati konkurentnost na globalnom nivou s jeftinom radnom snagom bez socijalnih prava, niti može išta uraditi s idejama o društvu znanja, kaže on.

Aktuelna kriza je posledica neoliberalnog koncepta, koji se i teoretski bazira na alavosti i nezajažljivosti, tvrdi profesor ekonomije na Pravnom fakultetu u Ljubljani i prvi slovenački ministar ekonomije.

U stvari, kaže Mencinger, „čitava se ekonomija bazira na maksimiranju korisnosti i racionalnom ponašanju pojedinaca, a nemamo odgovor na pitanje gde je granica između maksimiranja i nezajažljivosti“.

"Kriza nije završena. „Lečili“ su je i sada je „leče“ smanjivanjem javnih dugova, pa i javnih sektora. No, javni dugovi su nastali, pre svega, jer su države rešavale probleme privatnih banaka. Bez intervencija država, a te intervencije su i stvorile visoke javne dugove, došlo bi do finansijskog sloma u čitavoj EU. Rešavanje problema u bankama tek je na početku", kaže Mencinger.

Kaže da i dalje strahuje za budućnost Evropske unije, najpre zbog neizvesnosti i haosa koji bi nastao, ako bi se EU raspala. Ali ne veruje ni u večnost EU i u „kraj istorije“.

Šta Mencinger kaže koliki nivo duga je opasan, koje su države najzaduženije u svetu, ali i zašto smatra da je Evropska unija za Srbiju "izlaz za slučaj opasnosti", čitajte u rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: