Putin: Ništa bez tranzitnih zemalja

"Gasprom" mora da nastavi saradnju sa tranzitnim zemljama pored proširenju gasovoda Severni tok i izgradnje Južnog toka, kaže ruski premijer Vladimir Putin.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

08:30

Default images

Prethodno je čelnik "Gasproma" Aleksej Miler izvestio premijera Putina o završetku izgradnje podvodne deonice druge linije gasovoda "Severni tok" i perspektivama njegove komercijalne eksploatacije.

Postavljanje druge linije kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara godišnje završeno je pre roka, u sredu, a puštanje u rad planiran je za oktobar 2012. Prva linija ovog gasovoda istog kapacitet puštena je u eksploataciju početkom novembra 2012, podsetila je agencija RIA novosti.

Čelnik "Gasproma" je istakao da će puštanjem u rad ovog gasovoda Ukrajina izgubiti značaj i ulogu ekskluzivnog tranzitera.

Premijer Rutin se složio da "ekskluziva za tranzit ruskog gasa nestaje", ali je istakao kako se nada da će biti nastavljena saradnja sa Ukrajinom, Belorusijom, i potencijalno sa Turskom.

Gasovodom "Severni tok" dugim 1.200 kilometara već se doprema ruski gas u Nemačku.

Akcionari operatera projekta kompanije "Nord Strim", su ruski "Gasprom" sa udelom od 51 odsto, nemačke "Vinteršal" i E.On Rurgas sa po 15,5 odsto, francuska GDF Suez i holandska "Gasuni" sa po devet procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: