Juan oslabio u odnosu na evro

Peking -- Kineski juan je oslabio prema evru, prvog dana trgovanja posle značajnog poteza zvaničnog Pekinga u cilju liberalizacije stroge kontrole nad svojom valutom.

Izvor: Tanjug

Centralna banka Narodne Republike Kine je saopštila u subotu da će dopustiti veću fleksibilnost kretanja juana, pa je dnevna fluktuacija određena na jedan odsto, udvostručavajući tako prethodnih 0,5 odsto, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Analitičari kažu da ovakav potez otvara put za nastavak finansijskih reformi radi još veće fleksibilnosti juana.

Međutim većina trgovinskih partnera NR Kine tvrdi da se vrednost juana veštački održava na niskom nivou i time stiče nepravedna prednost na međunarodnom tržištu.

"Krajnje je vreme da Kina sprovede izvesne reforme i smatramo da vlada treba da pokrene niz finansijskih reformi kako bi povećala fleksibilnost deviznog kursa" , rekao je Sun Junveji, makroekonomski analitičar banke HSCB za AFP.

Centralna banka je za danas odredila srednju vrednost svoje valute na 6,2960 juana prema dolaru, što je slabije u odnosu na petak kada je vrednosti juana iznosila 6,2879 prema dolaru, navodi se u saopštenju Centralne banke u Pekingu.

Vesti

Dojče banka napokon u plusu

Frankfurt -- Dojče banka, koja je pod pritiskom pravnog spora u SAD s mogućom velikom kaznom, saopštila je da je u trećem tromesečju imala profit od 278 miliona evra.

Svet četvrtak 27.10. 13:23 Komentara: 0
strana 1 od 4437 idi na stranu