Španija tone, ima li joj spasa

Španija je jedna od članica Evropske Unije koja je najtaže pogođena ekonomskom krizom. Industrijska proizvodnja u februaru pala je za novih 5,1 odsto.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2012.

17:34

Default images

Industrijska proizvodnja je smanjena, posebno u oblasti metalurgije i proizvodnje građevinskih materijala.

Februarski pad je najveći od novembra prošle godine, kada je fomirana nova vlada. Španija je poslednje dve decenije najviše ulagala u građevinsku industriju, pa u glavnom gradu sada postoji na desetine hiljada praznih stanova i kancelarija.

Hans Kelmer, dopisnik Dojčlandfunk radija iz Madrida, kaže za B92 da je problem u tome što je Španska ekonomija zasnovana na nerealnim principima i špekulacijama i sve oči su i dalje uprte u građevinsku industriju. “Mislim da se Španci moraju okrenuti novim idejama i postaviti osnove nove ekonomije, zasnovane na podršci celokupnoj industriji. Ali za to je potrebno vreme koje ova zemlja nema. Španiji je zato potrebna interventna novčana pomoć, bez obzira na to što vlada tvrdi da može sama, smatra on.

Prema planu ušteda, Špance očekuju drastično smanjenje troškova, zamrzavanje plata državnih službenika, povećanje poreza na duvan i druge mere. Međutim, građani Madrida nisu jedinstveni oko budućnosti.

Oni kažu da se do pre nekoliko godina u Španiji puno gradilo i puno je ulagano u građevinsku industriju. Sada nema novca i veliki projekti su zaustavljeni. Mladi i obrazovani ljudi sada odlaze van Španije kako bi našli posao i zaradili, jer je to u današnjoj Španiji nemoguće. I to je problem, smatraju oni.

Osnovni problemi Španije su veliki deficit, slab bankarski sektor i rastuća nezaposlenost. Međutim, drastično rezanje budžeta, može samo da pogorša situaciju i opravda strahovanja Nemačke, kao jedne od oslonaca EU.

Nemci su veoma uplašeni da Španija može postati nova Grčka, u čiji oporavak je uloženo puno novca, pa se strahuje ponavljanja tog scenarija. Zbog toga se insitira na drastičnim budžetskim rezovima. Međutim, preveliki rezovi Špance mogu koštati njihove budućnosti, jer mogu sprečiti ulaganja, a samim tim i onemogućiti razvoj ekonomije“, kaže Hans Kelmer.

On dodaje da se nada da će “ostatak Evrope shvatiti da Španiji moraju da pomognu konkretnim novčanim pozajmicama i to odmah, jer kasnije intervencije mogu samo poskupeti spasavanje španske privrede“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: