Austrija štiti utajivače poreza

Austrijanci sa neprijavljenim novcem u švajcarskim bankama biće oporezovani stopom od 15 do 38 odsto, prema novom bilateralnom sporazumu.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2012.

16:22

Default images

To je podstaklo kritike da utajivači poreza nisu pravedno kažnjeni.

Novi sporazum o porezima podrazumeva jednokratnu taksu od 15 do 30 odsto, u zavisnosti od sume i broja transakcija u poslednjih deset godina, na sav neoporezovan austrijski novac u Švajcarskoj, prenela je agencija AFP.

Prema pisanju austrijske štampe, za iznose iznad dva miliona evra, porez raste do 38 odsto. Budući da Austrijance koji odluče da prijave neoporezovani novac očekuju mnogo više stope, pa čak i kazne zatvora, švajcarski dogovor predstavlja jeftiniju opciju za utajivače poreza da legalizuju novac, smatraju posmatrači. Štaviše, klijenti ostaju anonimni.

Austrijska Zelena stranka kritikovala je sporazum kao "šamar poštenim poreskim obveznicima", dok je ekstremno desničarska partija BZO potez nazvala "državno kontrolisanim pranjem novca".

Vlada u Beču procenjuje da u švajcarskim bankama leži između 12 i 20 milijardi evra austrijskih građana, a očekuje se da će novi sporazum u državne kofere doneti milijardu evra, u vreme kada Austrija pokušava da uštedi oko 27,9 milijardi do 2016, u okviru paketa štednje, usvojenog krajem marta.

Poreski sporazum, koji tek treba da bude odobren u parlamentu, treba da stupi na snagu 1. januara 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: