SAD najviše ulažu u čistu energiju

SAD su povratile poziciju lidera u trci za proizvodnju čiste energije, uloživši 48 milijardi dolara u taj sektor prošle godine i prestigavši Kinu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 14.04.2012.

11:27

Default images

Inače, Kina je od 2009. trošila najviše u datoj oblasti, pokazalo je istraživanje američke neprofitne humanitarne organizacije "Pju čeritabl trasts".

U godišnjem izveštaju "Pju čertitabla" o čistoj energiji navodi se da su američke privatne investicije prošle godine uvećane za 42 odsto u odnosu na 2010, a Vašington je ostao na prvom mestu u svetu po uloženom kapitalu u istraživanja i razvoj, prenela je agencija AFP. Kina, koja je pala na drugo mesto, investirala je prošle godine 45,5 milijardi dolara, jedan odsto više nego 2010. ali je zadržala poziciju globalnog lidera u ulaganju u vetroenergiju i proizvodnju solarne energije, dodaje organizacija.

Stručnjaci navode da je glavna razlika između SAD i Kine u načinu na koji privlače investicije.Dok Kina ulagače osvaja pouzdanom politikom u oblasti zelene energije, SAD nude poreske olakšice za investitore.

"Kina je svoj rast podsticala veoma doslednom i dugoročnom politikom, kojom je investitorima ukazivala gde postoje mogućnosti da ostvare profit", rekla je za AFP direktorka programa za čistu energiju pri "Pju čeritabl" Filis Katino.

"SAD nemaju cilj u oblasti obnovljive energije, ali su odlučili da pokušaju da privuku investicije kroz niz poreskih olakšica, kredita, subvencija i garancija na zajmove. Bili smo svedoci toga da su investitori pohrlili u SAD da iskoriste poreske kredite pre njihovog isteka", dodala je Katino.

Izveštaj američke organizacije, koji se fokusira na privatne investicije u Grupi 20 najrazvijenijih zemalja sveta, takođe je pokazao da su prošlogodišnje privatne investicije u obnovljive izvore energije porasle za 6,5 odsto u odnosu na 2010. na rekordnih 263 milijarde dolara.

"Nemačka, Italija, Britanija i Indija takođe su među zemljama koje su prošle godine ostvarile najveći uspeh u privlačenju privatnih investicija", navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: