SAD: Monetarna politika dobra

Ultra labava monetarna politika američke Uprave federalnih rezervi je adekvatna, uzevši u obzir visoku nezaposlenost i probleme koji prete ekonomiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2012.

11:05

Default images

Potpredsednica Fed-a Dženet Jelen navela je da, hipotetički govoreći, centralna banka ima niz mogućnosti ukoliko bude bilo potrebno da se ponovo angažuje oko kupovine sredstava, kao i da je Fed i dalje "veoma spreman" da preduzme svaku neophodnu akciju da ostvari svoju ulogu u promovisanju zaposlenosti i kontroli inflacije, prenosi Rojters.

Ekonomska prognoza veoma je neizvesna, poručila je Jelen, izrazivši zabrinutost u vezi nezaposlenosti. Međutim, ekonomski oporavak trebalo bi da se nastavi i vremenom ojača, smatra potpredsednica Fed-a. Ona je navela da centralna banka namerava da ključne kamatne stope drži blizu nule bar do kraja 2014, dodajući da su promene ipak moguće, u zavisnosti od ekonomskih dešavanja.

Predsednik Fed-a za Atlantu Denis Lokhart poručio je da bi oporavak trebalo dosta da uspori da bi centralna banka lansirala još jednu rundu monetarnih stimulansa.

"Nisam baš spreman da razmotrim novu rundu kvantitativnog labavljenja u ovom trenutku. Smatram da je ta politika odgovarajuća kao odgovor na dosta lošiji pravac kretanja ekonomije (od trenutnog)", poručio je Lokhart, koji je takođe član Federalnog komiteta za slobodno tržište (FOMC).

Komitet se sastaje u aprilu, ali očekuje se da tada neće biti preduzeti novi koraci. Ekonomisti koji predviđaju nove monetarne stimulanse navode da do njih verovatno neće doći pre juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: