Inflacija u Portugalu pala na 3,1 %

Godišnja stopa inflacije u Portugalu je marta usporila na 3,1 odsto u odnosu na februarskih 3,6 odsto pokazali su podaci nacionalnog zavoda za statistiku.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2012.

10:37

Default images

Najveći rast cena je zabeležen u grupacijama stanovanja, vode, električne energije, gasa, goriva i u transportnom sektoru, navodi se u saopštenju INE koje je prenela francuska novinska agencija AFP.

Potrošačke cene su, na mesečnom nivou, porasle za 1,2 odsto, oštar rast u odnosu na februarsku stopu od 0,1 odsto, usled rasta cena odeće i obuće. "Dolazak nove kolekcije proleće/leto objašnjava veće mesečne promene" , navedeno je u saopštenju.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HICP), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), stopa inflacije u Portugaliji u martu je bila 3,1 odsto, što je više od proseka evrozone od 2,7 odsto.

ECB je postavila srednjoročnji cilj inflacije na ispod, ali blizu dva odsto. Portugalski zvaničnici očekuju da će prosečna stopa inflacije u ovoj godini biti 3,3 odsto.

Portugal je postala prva članica EU koja je ratifikovala pakt o budžetskoj disciplini, koji se smatra glavnim oružjem u borbi sa dužničkom krizom u evrozoni.

Za fiskalni pakt glasalo je 204 poslanika, uz 24 protiv i dva odsutna, prenela je agencija AFP.

Parlament je odobrio i formiranje Evropskog stabilizacionog mehanzima (ESM), novog zaštitnog zida za odbranu od širenja krize u regionu.

Pakt, koji podrazumeva oštra pravila o kontroli javnih finansija, potpisalo je u Briselu 2. marta 25 zemalja EU, nakon napornih pregovora, dok su Britanija i Češka odbile da ga potpišu. Pakt će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 12 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: