Rusija: Pušačima retko daju otkaz

Samo 7 odsto ruskih poslodavaca je spremno da otpusti radnike pušače, zaključak je ankete ruskog internet portala za zapošljavanje "Superjob.ru".

Svet

Izvor: B92

Subota, 14.04.2012.

10:13

Default images

Još 13 odsto poslodavaca se dvoumilo sa odgovorom, smatrajući da je borba protiv pušenja na javnim mestima obavezna, ali da bi kompanije trebalo da obezbede posebne prostorije za pušače.

Čak 74 odsto ruskih poslodavaca ni ne razmišlja o mogucnosti da pušačima zahvali na saradnji, smatrajući da ako otpuste sve pušače, neće ostati ko da radi". Direktori kompanija ističu i da u zakonu o radu ne postoji član na osnovu kojeg bi radnik mogao da dobije otkaz zbog pušenja. Za sada su kompanije u kojima postoje posebne prostorije u kojima bi zaposleni mogli da puše, ne ugrožavajući ostale, u manjini.

Više od polovine predstavnika ruskih preduzeća i organizacija (61 odsto) saopštava da nema predviđeno mesto za pušenje i radnici da bi "zapalili" izlaze na ulicu ili terase.

Respondenti to objašnjavaju nemogućnošću da se obezbedi specijalna soba za pušace, ili odbijanjem rukovodstva da podržava štetnu naviku zaposlenih.

"Nema mogućnosti da se u poslovnoj zgradi opremi posebna prostorija za pušače", "U poslovnoj zgradi pušenje je zabranjeno već duže od dve godine", "Bolje da ne puše", objašnjenja su poslodavaca.

Brigu za pušače i one koji nemaju tu naviku, ali su prinuđeni da zajedno rade, pokazalo je 24 odsto poslodavaca, koji su izdvojili posebnu prostoriju za pušače.

"Postoji pušionica (češće se koristi zimi), postoji mesto za pušenje na ulici, pored glavnog ulaza (koristi se leti), a na terasi je zabranjeno pušenje", komentarišu oni.

Pitanje prostora za pušenje četiri odsto ruskih poslodavaca rešava na specifičan način, odnosno dozvoljava pušenje pored otvorenog prozora, na posebnom stepeništu, na balkonu, bilo gde samo da šef ne vidi", kažu anketirani.

U devet odsto kompanija među zaposlenima nema pušaca. "Pušači su najneproduktivniji radnici, koji od poslodavca kradu vreme za pušenje kao i za bolovanja. Zbog toga nije predviđeno mesto za pušenje" navode zaposleni u nepušačkim firmama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: