Knjiga ili frižider plus džaba jaja

Izrazito poskupljenje jaja, čija je cena ove godine u českim prodavnicama udvostručena, inspirisala je neke firme da to iskoriste u marketinškim aktivnostima.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 13.04.2012.

10:18

Default images

Trgovci su privlačili kupce "džaba" jajima ako kupe određenu robu, a neobično skupa kokošja jaja su postala glavni motiv nekih reklama.

Na primer knjižara u gradu Pršerovu je neposredno pred uskršnje praznike izlepila reklamne plakate po mestu u kojima uz svaku kupovinu u vrednosti 200 kruna (osam evra) obećava deset jaja na poklon. Sličnu akciju organizovala je i sestrinska prodavnica u mestu Krnovo. Vlasnik knjižare je u lokalnim novinama pohvalio efikasnost "jajčanog marketinga". Jedan kupac je pazario knjige u vrednosti 5.000 kruna, tako da kući poneo i 250 komada jaja.

Motiv skupog jajeta je iskoristio u reklamu i internet sajt za grupnu kupovinu Skr.cz koja omogućava velike popuste kada se za ponuđenu robu ili uslugu javi veliki broj zainteresovanih. "Možete da uštedite na jajima? Ne, ali na Skr.cz možete!", pisalo je na reklamnom flajeru kojim je dominirala kutija s jajima.

Neki prodavci bele tehnike, pred Uskrs su davali besplatno tacnu jaja (30 komada) kupcima određene marke, na primer, frižidera.

"Astronomsko poskupljenje jaja i velika medijska pokrivenost bili su okidač za razne reklamne varijacije na tu temu. Ipak nijedna od velikih reklamnih kampanja nije iskoristila taj motiv", rekao je agenciji ČTK predsednik čeških reklamnih agencija i marketinških komunikacija Pavel Brabec.

On je podsetio da je prošle godine veliki reklamni hit bila prodaja "staro za novo". Ta forma popusta je u Češkoj sa uživanjem korišćena pri prodaji najrazličitijih roba i usluga.

"Jedan od osnovnih principa reklamne komunikacije je korišćenje hiperbole (preuveličavanja) i humora. To je logično - reklama ima glavni cilj da se obrati potrošaču. Tvorci reklama tako prirodno u svojim idejama pribegavaju raznim medijski aktuelnim temama", objasnio je Brabec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: