Soroš: Evrozona u smrtonosnoj fazi

Multimilijarder Džordž Soroš, jedan od najuticajnijih berzanskih mešetara, kaže da je kriza evrozone "ušla u manje hirovitu, ali zato smrtonosniju fazu".

Svet

Izvor: T-Portal

Četvrtak, 12.04.2012.

17:34

Default images

U komentaru u Fajnenšel Tajmsu Soroš je poručio da je kriza evrozone odnedavno još pogubnija jer je jaz između ulagača i zaduženih zemalja nastavio da se produbljuje.

Soroš ističe da Evropu čeka dugotrajno razdoblje ekonomske stagnacije ili još gori scenario, bez obzira na to hoće li evro preživeti ili ne.

Ujedno, on nudi savete kako izbeći 'klopku deflacije koja preti uništavanjem još uvek nedovršene političke zajednice'.

Kao prvo, s obzirom da su zakazala pravila koja određuju život evrozone, potrebno je pristupiti njihovoj radikalnoj reviziji. Odbrana postojećeg stanja, koje očito ne funkcioniše po sadašnjim principima, dodatno pogoršava situaciju.

Drugo, reč je o krajnje abnormalnom stanju koje treba rešavati vanrednim merama da bi se vratila normalnost.

Konačno, nova pravila moraju finansijskim tržištima omogućiti svojstvenu nestabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: