Tajna Kine su retki zemljini metali

Kina je formirala industrijsku grupaciju za oblast retkih metala zemlje, kako bi podstakla razvoj tog sektora i odbranila se od optužbi da štiti domaći monopol.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2012.

09:19

Default images

SAD, EU i Japan su prošlog meseca uložili žalbu kod Svetske trgovinske organizacije, navodeći da Kina guši izvoz tih metala i time nepravedno podstiče domaću industriju, prenela je agencija AFP.

Kina, koja kontroliše više od 95 odsto globalnih zaliha retkih metala zemlje, grupe 17 elemenata koji se koriste za izradu tehnoloških uređaja i hibridnih automobila, uvela je proizvodna ograničenja i izvozne kvote u oblasti datih metala. Asocijacija kineske industrije tih retkih metala, koju čini 155 članova, formirana je u Pekingu, navodi se u saopštenju Ministarstva industrije i informacione tehnologije, koje nadgleda proizvodnju metala retke zemlje.

Zamenik ministra industrije Su Bo naveo je da će grupacija promovisati "zdrav razvoj" sektora i pozvao firme da se dosledno pridržavaju vladinih proizvodnih planova.

Kina je branila svoju kontrolu sektora za metale retke zemlje, navodeći da su restrikcije neophodne da bi se sačuvali prirodni resursi, ograničilo ugrožavanje životne sredine zbog obimnih iskopavanja i izašlo u susret domaćoj tražnji.

Šef nove grupacije Gan Jong poručio je da će se asocijacija "korektno" baviti trgovinskim sporovima i kreirati "razumne" cenovne mehanizme, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Neke od članica grupacije su kineski industrijski giganti, poput "Čajna Minmetals" i proizvođača aluminijuma "Čalko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: