Japan otkriva gorivo budućnosti?

U Japanu je završena prva etapa eksperimenta na dobijanju metanohidrata, za koje se smatra da će biti gorivo budućnosti.

Svet

Izvor: Glas Rusije

Utorak, 27.03.2012.

14:25

Default images

Metanohidrat je jedinjenje gasa metana i vode, liči na sneg ili rastresit led. Pod dnom okeana postoje velike zalihe metanohidrata, ali se do sada smatralo da se ne isplati vaditi ga.

Ipak japanski stručnjaci tvrde da su pronašli rentabilne tehnologije.

U morskom dnu su napravljene tri bušotine dubine više od 260 metara. Jedna od njih će se koristiti da se proveri mogućnost dobijanja metanohidrata, dve druge će se koristiti za merenja.

Japanci će pokušati da vade metan u periodu od januara do marta dogodine. U slučaju uspeha, industrijsku razradu planiraju da počnu 2018. Teoretske zalihe metanohidrata pod morskim dnom mogu obezbediti Japan prirodnim gasom u narednih sto godina.

Sada je Japan ostao bez energetskih resursa i u potpunosti ih uvozi. Japan je najveći u svetu kupac tečnog prirodnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: