Gas sa Aljaske pretnja ruskom?

Petrohemijski giganti "Britiš Petroleum", "Ekson Mobil" i "Konokofilips" su pokrenuli pregovore o projektu izvoza gasa iz Aljaske u Aziju.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2012.

08:33

Default images

Vrednost tog projekta ocenjuju na rekordnih 40-50 milijardi dolara, piše "Fajnenšl Tajms" pozivajući se na izvore bliske pregovorima.

Kompanije i državne institucije računaju da se iduće nedelje dogovore oko nalazišta Point Tomson na severu Aljaske, sa rezervama od 226 milijardi kubnih metara gasa. Izgradnja gasovoda je ključni uslov za početak razrade nalazišta, s obzirom na to da na Aljasci ne postoje sistemi za transport tog energenta.

Guverner Aljaske Šon Parnel optimistično ocenjuje perspektive projekta, koji bi mogao budžetu te savezne američke države da donese oko 400 milijardi dolara.

On je predložio kompanijama da izgrade manji gasovod do južne obale Aljaske, gde bi se izgradio terminal za tečni gas koji bi se izvozio u Kinu i druge azijske zemlje.

Američki zvaničnici optužuju BP, Eksonmobil, KonokoFilips i Ševron, koje poseduju pravo na eksploataciju Point Tomson od 1977. godine da odugovlače sa početkom eksploatacije i prete im oduzimanjem licenci. Kompanije, međutim, ne mogu da započnu radove zbog teških uslova eksploatacije (gas je pod visokim pritiskom) i udaljenosti nalazišta.

U slučaju da se naftaši dogovore sa vlastima, sporazum bi mogao da ubrza komercijalnu procenu projekta gasovoda. Parnel je izjavio da sa "opreznim optimizmom" ocenjuje mogućnost razrade nalazišta. Planovi SAD na izvozu gasa u Aziju, međutim, mogu da naiđu na ozbiljnu konkurenciju Rusije.

Krajem juna prošle godine izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je rekao da je ruski gasni koncern apsolutno spreman za početak izgradnje gasovoda do Kine.

Eksperti ističu da izgradnja gasovoda iz Aljaske ne može da ugrozi "Gasrpomove" planove.

Izvoz tečnog gasa iz Aljaske je povezan sa brojnim problemima, tako da je izgradnja gasovoda malo verovatna. Očigledan minus su teški prirodni uslovi i velika udaljenost od potrošača.

Za izgradnju velike fabrike tečnog gasa potrebne su dodatne investicije u istraživanje i ekploataciju, dok će visoki troškovi proizvodnje u maloj fabrici podići finalnu cenu tečnog gasa.

Zbog toga je u februaru prošle godine zatvorena fabrika "Kenai LNG" na Aljasci, podsećaju analitičari.

Razmatranje projekta na Aljasci pre je pokušaj kompanija da zadrže nalazište Point Tomson, a ne realna namera da se poveća izvoz tečnog gasa. Čak i u slučaju da se realizuje izgradnja gasovoda, gas sa Aljaske će najverovatnije da se izvozi u Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: