Amerika precenila poljske škriljce

Poljska ima 768 milijardi kubnih metara gasa u škriljcima, iako su američke procene bile da ih ima 5,3 biliona, saopštio je poljski Državni geološki institut.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

09:35

Default images

U izveštaju koji je objavio Institut procena gasa, količina rezerve iz tih alternativnih izvora kreće se od 346 do 768 milijardi kubika, što je oko 10 puta manje nego što je procenio prošlogodišnji izveštaj Američke agencije za energije (EIA) prema kojem bi Poljska mogla iz tih izvora da zadovoljava svoje potrebe u gasu naredna tri stoleća.

Ako bi se održala potrošnja gasa u Poljskoj na sadašnjem nivou 14,5 milijardi kubnih metara godišnje, zemlja bi, ako uspe da eksploatiše i gas iz škriljaca, pokrivala svoje potrebe 35 do 65 godina.

Pored velikih zapadnih kompanija nalazišta na kojima bi mogao da se eksploatiše gas iz škriljaca istražuju i domaće energetske kompanije, a petrohemijski gigant PGNiG udružio se zimus u potrazi za gasom koji bi Poljsku oslobodio zavisnosti od Rusije sa još tri energetske kompanije.

Poljsko Ministarstvo životne sredine do sada je podelilo oko 100 koncesija.

Prvu bušotinu otvorio je upravo PGNiG u Lubelskom vojvodstvu na jugo-istoku Poljske, a za njim i kanadska kompanija Lejn Enerdzi koja gas iz škriljaca traži na severu u Pomeraniji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: