Indija preti EU trgovinskim ratom

Indija će od svojih aviokompanija zatražiti da ne učestvuju u programu trgovanja dozvolama za emisiju ugljen dioksida (CO2), koji je nametnula EU.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

20:39

Default images

To će podstaći rast tenzija oko jednostrane odluke EU da prevoznicima, koji sleću na teritoriju Unije ili sa nje poleću, naplaćuje emisiju CO2.

I Kina je u februaru zabranila svojim aviokompanijama da učestvuju u evropskoj šemi, namenjenoj smanjenju emisije štetnih gasova.

Indijski zvaničnik, upućen u pregovore EU i ostalih zemalja o taksi u aviosaobraćaju, rekao je da će Indija uskoro zatražiti od lokalnih avioprevoznika da ne razmenjuju podatke o emisiji sa Unijom, kao i da ne kupuju dozvole. Ukoliko EU na to odgovori zabranom sletanja indijskih prevoznika na svoju teritoriju, Indija će preduzeti slične korake i razmotriti naplaćivanje "nerealne" svote za letove iznad svoje teritorije, poručio je zvaničnik.

"Imamo mnoštvo mera koje možemo da preduzmemo ako EU ne odustane od svojih zahteva. Imamo snažnu ekonomiju, ne krvarimo kao oni", naveo je zvaničnik indijske vlade, dodajući da će stav EU negativno uticati na privredu i aviokompanije same Unije.

Vlada u Nju Delhiju čeka formalna odobrenja nekoliko ministarstava da bi sprovela zabranu za aviokompanije, a očekuje se da će taj proces uskoro biti okončan, navodi on.

"Pitanje je da li vi (EU) izazivate svet na trgovinski rat?", rekao je zvaničnik.

Kina je prošle nedelje odustala od kupovine deset Erbasovih aviona, podižući ulog u trgovinskom sporu oko naplate emisije CO2 u aviosaobraćaju.

Indija, za sada, ne planira da otkaže narudžbe aviona evropske kompanije, ali je moguće da će to učiniti ako sukob eskalira, dodao je on. Indijske kompanije su poručile 250 aviona od Erbasa, što Indiju čini jednim od najznačajnih tržišta za evropsku firmu.

Vlade brojnih zemalja smatraju da EU iskače iz svojih nadležnosti planom da naplaćuje emisiju CO2 tokom celog leta, a ne samo iznad svoje teritorije.

Evropska komisija, sa druge strane, navodi da je šema naplate potrebna da bi se smanjila sve veća emisija štetnih gasova i dao doprinos svetskoj borbi sa klimatskim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: