Francuska opet "udara" na Monsanto

Francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Mer uveo je privremenu zabranu genetski modifikovanog (GM) kukuruza MON 810 američkog proizvođača Monsanto.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2012.

19:26

Default images

To je preventivna mera "radi zaštite čovekove okoline".

Ministarstvo poljoprivrede Francuske je u februaru 2008. uvelo zabranu setve genetski izmenjenih useva kompanije Monsanto zbog zabrinutosti za javno zadravlje.

Nakon toga je, ipak, francuski Državni savet ocenio da vlada nije dokazala da Monsantovi usevi "nose povećani nivo rizika po ljude i okolinu".

Francuski najviši administrativni sud je u novembru 2011. preinačio vladinu zabranu setve GM useva, ali je predsednik Nikola Sarkozi odmah posle te presude i slične odluke Evropskog suda pravde obećao da će potražiti nove zakonske mere.

Monsanto prodaje kukuruz MOB 810, koji je otporan na insekte štetočine, pod trgovinskim nazivom "JildGard", ali neke zemlje smatraju da on može da predstavlja opasnost po biljke i životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: