EBRD finansira arapske zemlje

Evropska banka za obnovu i razvoj investiraće do 2,5 milijarde evra godišnje u četiri "rastuće arapske demokratije" Egipat, Maroko, Tunis i Jordan.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

09:01

Default images

EBRD će se, kako je naveo predsednik banke Tomas Mirou, fokusirati na razvijanje privatnog sektora u tim zemljama.

"Naši akcionari su nas ohrabrili da proširimo mandat na južnu i istočnu oblast Mediterana, dodajući Egipat, Tunis, Jordan i Maroko na listu 29 zemalja, u koje već investiramo", rekao je Mirou, a prenela francuska novinska agencija AFP. Prema njegovim rečima, EBRD može da širom čitave južne i ištočne oblasti Mediterana, investira čak dve i po milijarde evra godišnje.

"Ovo je novac koji može napraviti ogromnu razliku, ali treba da bude jasno da je to samo deo velike količina sredstava, koja su neophodna za modernizaciju ekonomija, kao i za njihovo dovodjenje u globalni lanac snabdevanja", rekao je Mirou.

Portparol EBRD-a je da banka očekuje da će "postepeno tokom naredne dve ili tri godine" dostići investicioni cilj od 2,5 milijardi evra.

Organizacija EBRD, sa sedištem u Londonu, u vlasništvu je 61 zemlje, kao i Evropske komisije i Evropske investicione banke.

Ova institucija, koja investira u u privatna preduzeća zajedno sa komercijalnim partnerima, deluje u 29 zemlje, od centralne Evrope do centralne Azije, uključujuci Mađarsku, Kazahstan, Rusiju i Tursku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: