I Poljska vidi šansu u škriljcima

Poljski ministar finansija Mikolaj Budjanovski kaže da bi njegova zemlja mogla da 2014. pokrene komercijalnu ekploataciju gasa iz uljnih škriljaca.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2012.

08:54

Default images

To bi trebalo da pomogne Poljskoj da ograniči svoju zavisnost od dotoka gasa iz susedne Rusije.

Budjanovski je rekao da bi komercijalna proizvodnja oko milijardu kubnih metara godišnje mogla započeti krajem 2014. On je takodje istakao da bi rezerve mogle sadržati do 2.000 milijardi kubnih metara, što je dovoljno za zadovoljenje energetskih potreba Poljske decenijama, prenela je agencija AP. Nuklearna energija i obnovljivi izvori energije će takođe biti dodati u njen energetski miks.

Godišnja potrošnja gasa u Poljskoj iznosi 14 milijardi kubnih metara, dok 70 odsto tog gasa dolazi iz Rusije, po cenama koje odredjuje ruski gasni gigant "Gasprom".

Rezerve Poljske se još uvek procenjuju, a državna procena koja je zasnovana na geološkom istraživanju radjenom u 20. veku bi trebalo da bude predstavljena naredne srede.

Očekuje se da će rezerve biti daleko ispod 5.300 milijardi kubnih metara koliko je procenila američka kompanija "Enerdzi informejšn administrejšn."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: