IKEA špijunirala nezadovoljne kupce

IKEA se našla u središtu istrage u Francuskoj, zbog optužbi da plaća privatnim istražiteljima da provere radnike i “pronjuškaju” živote nezadovoljnih kupaca.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 16.03.2012.

00:55

Default images

Švedska kompanija je saopštila da je policija prošlog petka pretražila njihovo francusko sedište i dom glavnog menadžera zaduženog za upravljanje rizicima, i da je proveravala računare i zaplenila dokumente što je deo preliminarne sudske istrage o navodnoj ilegalnoj praksi nadziranja.

Istražiteljska veb stranica Mediapart je navela tri slučaja kupaca koji kažu da su ispitani od strane privatnih istažitelja na zahtev kompanije IKEA, nakon što su se žalili na kašnjenje isporuke kuhinje ili na neispravan deo ormara koji je namenjen za vlastitu montažu.

Navodi se primer para koji je kupio kuhinju, krevet, toalet i delove nameštaja za svoju vikendicu, koja se nalazi u okolici Pariza, u novembru 2006. godine. Dostava je bila zakazana za decembar, a poslednji delovi nameštaja su stigli tek u februaru.

Par je poslao prigovor, IKEA je kompenzovala štetu, ali je i navodno unajmila privatnu kompaniju za bezbednost da istraži moral spomenutog para, tako da istraže njihovo vlasništvo nad imovinom, telefonske pozive i poverljive policijske dosijee.

Inače, francuski mediji su nedavno objavili da je Ikea koristila usluge francuske bezbedonosne kompanije "Surete International" kako bi došla do informacija o mogućim zaposlenima iz policijskih dosijea, iako je pristupanje tim podacima bez dopuštenja prekršaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: