Argentina tera naftaše sa Foklanda

Argentina je upozorila da će sudski goniti naftne kompanije koje sprovode istraživanja oko Malvinskih ostrva, ili Foklanda kako ih zovu u Velikoj Britaniji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

00:40

Default images

"Pokrenućemo pravne, administrativne, krivične akcije protiv naftnih kompanija trenutno uključene u aktivnosti vezane za naftne derivate" oku arhipelaga, rekao je Ektor Timerman, argentinski minsitar spoljnih poslova.

On je rekao da su resursi u južnom Atlantiku vlasništvo Argentine i da to uključuje i Malvinska ostrva, koja su pod kontrolom Velike Britanije od 1833. godine. Timerman je rekao da su te kompanije već upozorene da se bave nelegalnim aktivnostima. Ministar je rekao da se upozorenje takođe odnosi na sve firme koje im pružaju logističku podršku i finansijske usluge.

Ostrvljani već prikupljaju milione dolara za naplatu licenci za naftna istraživanja a mogli bi da dobiju mnogo više ako počne proizvodnja nafte.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je reagovalo na upozorenje Argentine i nazvalo ga "kontraproduktivnima" i saopštilo da je naftno istraživanje na Foklandskim ostrvima "legitimno".

"Istraživanje nafte na Foklandima je legitimna komercijalna aktivnost", navodi se u saopštenju ministarstva.

Britansko ministarstvo je ukazalo i da argentinska vlada pokušava da utiče na izvore za život stanovnika Foklanda. "Od uznemiravanja vezanim za pomorski saobraćaj do pretnji vezanim za vazdušne veze sa Čileom, napori Argentine da zastraši Foklande su nelegalni, neprikladni i totalno kontraproduktivni", navodi britansko ministarstvo spoljnih posloba.

London je naveo da usko sarađuje sa svim kompanijama koje bi mogle biti pogođene da bi ograničilo koliko je moguće sve moguće implikacije.

Argentina je već pre tri nedelje u Ujedinjenim nacijama uložila žalbu zbog "militarizacije" južnog Atlantika od strane Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: