Italija dužna 1.940 milijardi evra

Javni dug Italije dostigao je u januaru rekordnih 1,94 biliona evra, delimično zbog rasta troškova zaduživanja Rima, saopštila je Banka Italije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

16:30

Default images

U saopštenju se navodi da je javni dug uvećan za 37,9 milijardi evra u odnosu na decembar zbog sezonskih faktora, više cene servisiranja italijanskog duga i doprinosa Rima evropskom fondu za spasavanje.

Javni deficit Italije je istovremeno porastao na četiri milijarde evra, u odnosu na 1,5 milijardi iz januara 2010, navela je banka.

Italijanski ogromni dužnički teret iznosi 120 odsto bruto domaćeg proizvoda, a Rim ove godine prodajom kratkoročnih i srednjoročnih obveznica treba da obezbedi gotovo 450 milijardi evra.

Poverenje investitora u Italiju poslednjih nedelja raste, dok se ta zemlja pre tri meseca smatrala sledećom mogućom žrtvom dužničke krize u evrozoni.

Pritisak tržišta na Italiju počeo je da popušta u januaru, kada su kamatne stope na desetogodišnje obveznice pale ispod pet odsto sa prošlogodišnjih sedam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: